31 januari 2014

Rocky Road Rocks!


Ik zag dit heerlijke recept voor het eerst op tv bij het programma van Nigella Lawson. Hoe zij dat doet, zo makkelijke recepten. Ongelooflijk! Vandaar dat ik haar boek "Nigella Lawson express" nog op mijn verlanglijstje heb staan. heerlijke snelle recepten en super makkelijk!

Ik heb dus de Rocky Road gemaakt. Een recept waar je U tegen zegt. Letterlijk. Zoetter kan volgens mij niet.

Wat heb je nodig?

100 gram Hazelnoten
100 gram mini marshmallows > ik heb gewone marshmallows in vieren gesneden.
600 gram melkchocolade.

Ik heb mijn Rocky road recept lekker makkelijk gemaakt. Er zijn veel verschillende variaties op! Zoals Cookie Cottage bijvoorbeeld heeft.

Ten eerste breek je de stukken chocolade in kleinere stukken op zodat het makkelijk in een schaal past. De schaal laat je au-bain marie met de chocolade pruttelen.
Au-bain marie is een schaal met bijvoorbeeld chocolade op een pan met kokend water staan. Dankzij de stoom van het kokende water begint de chocolade te smelten.
Au-bain Marie methode
 Ondertussen de mini marshmallows en de hazelnoten bij elkaar in een beslagkom voegen.
Als je de gewone marshmallows hebt dan kun je de marshmallows in vieren delen.

Als de chocolade helemaal gesmolten is giet je het bij de hazelnoten en de marshmallows. Mix deze goed door elkaar zodat alles bedekt is.

Pak een brownieblik of een ovenschaal en leg hier bakpapier in. Als je dit niet doet dan plakt het aan het blik vast. Ikzelf heb een ovenschaal met bakpapier gebruikt.
Giet de mix van hazelnoten, marshmallows en chocolade in het blik of ovenschaal.

Laat het daarna afkoelen, het liefst in de koelkast.

Hak het in stukjes en je bent klaar!




Armgebreide sjaal

Een tijdje geleden was ik aan het snuffelen in het kleine handwerkwinkeltje in het wijkcentrum. Ik kan er nog niet met mijn hoofd bij dat ik maar 5 minuten van zo'n leuke winkel vandaan woon! Ik had via een filmpje op Facebook de smaak te pakken qua inspiratie. Ik wist wat ik wilde gaan doen armbreien. Jaja, armbreien. Je gebruikt je armen als breinaalden en zo maak je erg snel een sjaal.

Nou ja, snel.. Ik wilde natuurlijk perse een goede en perfecte sjaal. En elke keer, want ja ik heb het 3  keren uitgehaald, ging het afkanten verkeerd. Pas de allerlaatste keer toen ik heel voorzichtig te werk ging met afkanten lukte het me om het enigzins netjes af te kanten. Zie je, ik ben nogal een perfectionist. Naja, vooral eigenlijk als ik kleine precieze werkjes moet doen.

Hieronder foto's van mijn sjaal die ik heb gebreid met Scheepjeswol Ambiance








Ik heb de sjaal gebreid aan de hand van de duidelijke uitleg van dit prachtige filmpje van "Handwerkles".

Origineel kreeg ik het idee van een filmpje via de webshop Pera en Pasha



20 januari 2014

De zon gevangen

Een hele tijd geleden toen ik aan het opruimen was kreeg ik de zeldzame kans om een mooie zon plaats te zien maken voor de maan. Het was zo prachtig mooi. Ik dacht, laat ik foto's maken. En toevallig stond er nog een glazen fles op de strijkplank. Dat kwam mooi uit.

Excuses voor het hoeslaken, ik moest de zon vangen.








De zon gevangen

De winterzon in een simpele fles.
Gevangen? Gestolen? Weggeroofd van de horizon?
Ondergaan in het water.
Het raam beslagen en de bomen kaal.
Het laatste beetje zon, gevangen in een simpele glazen fles.



12 januari 2014

Het leven van een huismus

Uit verveling in de trein ben ik vandaag maar met het boek "De Hobbit" begonnen. Mijn vriend had het gekocht in een boekenzaak in Oldenzaal. Ik dacht, ik probeer het maar. De eerste 2 films heb ik al in de bioscoop gezien. Nu wilde ik ook het boek lezen zodat ik me mentaal kon voorbereiden op het laatste deel van het verhaal. En sowieso om te kijken of de films enigzins aansluit op het originele verhaal. Ik ben net klaar met hoofdstuk 1 en het is tot nu toe haast hetzelfde als de film. Toch geeft een boek mij een rustgevend en haast beschermend gevoel. Dat als ik in een boek "verdwijn" ik als het ware in het verhaal verdrink. Dit heb ik bij haast elk boek.

Maar goed, het is niet goed van me om dingen niet af te maken. Ik ga van boek naar boek. Ik heb nog een Engels boek liggen, maar school gaat voor zeg ik altijd. En tja, als ik in de trein dan niks te doen heb en er is een boek. Nou, dan moet ik toch wel proberen, toch?

Wat betreft "De Hobbit" en het hoofdkarakter Bilbo Baggings heb ik wel wat weg van hem. Bilbo en eigenlijk alle Hobbits zijn van mening dat thuis zijn heerlijk is. Lekker knus, gezellig met kopje thee erbij. Een zogenaamde "huismus" zou Bilbo, maar ook ik zijn. Deze term krijg ik wel vaker te horen van een goede vriendin die vaker uit is dan thuis heb ik soms het idee.
Een keer leuk uitgaan, al is het naar de bioscoop of naar een verjaardagsfeestje is niet erg. Helemaal niet zelfs, ik geniet ervan. Nou ja, of elk verjaardagsfeestje een hit kan zijn? Ik heb vaak de neiging om te gaan spelen met huisdieren die aanwezig zijn (mijn voorkeur gaat uit naar katten). Maar partyhardy heel de nacht te gaan dansen in een club is niks voor mij. Nee, dan liever op de bank met een biertje of een wijntje. Of gewoon een lekkere kop thee. Netflix aan, haken, breien, boek lezen, kom maar op.

Ja, ik ben een echte huismus. En ik ben er wel trots op :) 

11 januari 2014

Minimalisme en bewuster leven

Gisteren had ik een interessante discussie met een medestudent en een docent bij ons op de opleiding over minimalisme.
In deze wereld slaat de globalisatie alleen maar verder toe. Het komt vooral door internet met Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram etc. Alles wordt tegenwoordig opgezocht op internet. Men kan niet meer zonder, wat me alleen maar meer verontrust. De mens heeft al vele eeuwen zonder de wonderlijke wereld van het internet kunnen overleven. Ik begin in te zien dat ik teveel afhankelijk ben van het internet. Een paar jaar geleden had ik een serieuze Facebookverslaving. Ik was dagen en dagen alleen maar bezig met Facebook. En dat nog wel zonder smartphone! Het is nu zeker minder. Ik ben eerder een zogenoemde "kijker" geworden dan dat ik continue berichten plaats.

Na het gesprek begon ik daar toch eens goed over na te denken. Op mijn fietsje terug naar huis had ik daar genoeg tijd voor. Zou ik het internet, maar vooral Facebook nog verder terug kunnen dringen? En wat zou er dan gebeuren? Als ik mijn Facebook account nou zou verwijderen, zou ik dan meer tijd hebben? Ik hoef immers niet steeds erop te kijken. En ik hoef echt niet van één van mijn 414 “vrienden”  te weten wat hij of zij op de vakantie heeft gedaan. Of dat een van hen een uber-coole tatoeage heeft laten zetten. Ik kan de mensen met wie ik echt goed bevriend ben op 2 handen tellen. Wellicht nog 1 of 2 meer. Maar zeker geen 414 mensen.

Vandaar dat ik nu al de beslissing heb genomen om na mijn studie Facebook te gaan verwijderen. Waarom dan pas? Nu is het nog hartstikke handig om contact te leggen met medestudenten om opdrachten te regelen, of stagestukken op en neer te sturen. En dé manier van samenvattingen te delen. Na mijn studie zal ik dit niet zozeer meer nodig hebben. Als mensen mij willen bereiken kan dat altijd via deze blog, email, sms, bellen of gewoon een kaart of brief sturen. Een ouderwetse kop koffie wordt tegenwoordig ook te moeilijk lijkt wel. Tegen die tijd, als mijn telefoonabonnement en al die andere dingen af kunnen ronden gaat de smartphone er ook uit. Ik heb met mijn HTC veel moeite met normaal kunnen bellen. Een enorm traag mobiel waar ik soms echt gek van wordt. Dat Google Maps voor 3 uur vast blijft staan daar zal ik zeer waarschijnlijk geen last van hebben als ik een oude serie mobiel heb. En dan raak ik maar even verdwaald. Dan vraag ik maar de weg waar plein 1944 is of wat dan ook. Ik wil geen persoon worden die tegen lantaarnpalen botst, omdat ik alleen maar aandacht heb voor mijn smartphone. Of tijdens het autorijden aan het appen zijn. Het is niet alleen maar idioot, maar ook levensgevaarlijk! Die smartphone gaat er dus ook uit. Dankzij frustraties met de werking wilde ik het alleen maar eerder het raam uitgooien. Maar omdat de telefoonrekening ook zou doorgaan heb ik het toch maar niet gedaan.

Het is niet dat ik alle moderne spullen afschaf. Natuurlijk kijk ik televisie en gebruik ik een laptop, hoewel die er waarschijnlijk ook uitgaat wanneer ik afgestudeerd ben en een baan heb. Een vaste pc zal dan net zo handig zijn. En het nostalgische gevoel van papier vind ik alleen maar fijn. Net als echte boeken lezen in plaats van e-books die je op een Ipad of e-reader leest. Maar een mens kan best zonder al die apparaten leven, dat weet ik zeker. Probeer maar eens een vakantie zonder telefoon, laptop en andere electrische apparaten die communicatie geven. Duik in een boek of duik in het zwembad!

Ik begin na het gesprek steeds meer idealen te vormen. Manieren om gezonder en bewuster te leven. Meer uit het leven halen. Niet 4 uur per dag vergallen aan tv kijken of internetten. Hoewel ik me daar zo af en toe ook schuldig aan kan maken. Vooral voor wol, leuke creatieve blogs etc. Maar gezond in de tuin bezig zijn, zelf dingen maken en lekker koken. Dat is toch veel leuker dan heel de tijd naar een lichtgevend beeld te kijken? Het is dat tegenwoordig zo veel via de computer gaat. Je levert voor school bestanden digitaal in, je bekijkt je mail op internet. Maar als dat steeds minder van belang is, dan is het toch net zo fijn om te gaan klussen of lezen of wat je ook maar leuk vind? Ik krijg altijd zo’n fijn gevoel als ik een spannend boek aan het lezen ben. Of als ik muziek aan het luisteren ben terwijl ik bezig ben met haken. Het laadt me helemaal op.

En ik ben o zo jaloers op al die mensen die nu een tuin tot hun beschikking hebben. Zelf vind ik het geweldig om in de tuin te ploeteren en planten bij te houden. Een moestuin bijvoorbeeld, na horen van mijn docente, is een geweldige klus. Maar je krijgt er zoveel voor terug. Heerlijk zelf geteelde aardappelen, tomaten, wortels enzovoort. De tomatensaus van de zelf geteelde tomaten van mijn moeder was echt te verrukkelijk voor woorden. De saus was altijd eerder op dan de pasta zelf.  Ook waren de zelf geteelde aardbeien een hit. Als je ze maar op tijd plukt en een stukje afknipt, dan hebben ze genoeg energie om verder te groeien. Een echte aanrader om zelf groente en fruit te telen dus!

Een moestuin: meer dan genoeg groente voor lekker koken
Een moestuin is een perfect voorbeeld om jonge kinderen te laten zien hoe de natuur in elkaar zit. Het is toch belachelijk dat veel kinderen uit de stad niet weten waar aardappelen vandaan komen? Ik heb ooit het stompzinnige gehoord dat kinderen uit de Verenigde Staten niet wisten waar melk precies vandaan kwam. Velen dachten uit de fabriek in plaats van uit een koe. En Britse kinderen weten het zo te lezen net zo min. We moeten onze kinderen, en dan spreek ik vooral voor mezelf, net als onszelf bewuster maken van hun omgeving. Waaronder de natuur, maar natuurlijk ook de speeltuin om de hoek. Een kind blijft natuurlijk een kind. Buitenspelen is daar duidelijk een onderdeel van.

Dus… Dit is een pleidooi, eigenlijk mijn pleidooi, om bewuster, gezonder te leven, Haal meer uit het leven en ga genieten! Geef elkaar aandacht doormiddel van echte face to face gesprekken. Veel gezelliger dan chatten via Facebook waar je een J neer kan zetten terwijl je je L kan voelen.

Ik ben benieuwd hoeveel mensen al bewust leven en wie er van plan is om dit te doen.

Grow Your Own Drugs

Als je van tuinieren en zelf middeltjes maken houdt dan is dit echt iets voor je. Ik hou van de eenvoud van al de remedies. Ik vind het o...