21 mei 2010

700 jaar goede tijden, 700 jaar slechte tijden

Actually it was last year.. But i forgot to send it in :).. anyway, this is a poem about Schijndel 700 years.. And yes, it's in dutch so hit that translate button if you can't read in dutch...


700 jaar, 700 jaar is lang.
700 jaar is veel.
700 jaar is groots.
In 700 jaar is er veel gebeurd. Vanaf het moment van uitreiking van het dorpsrecht, tot nu anno 2009.
We hebben slechte tijden gehad, we goede tijden gehad. Ieder met zijn eigen doel en reden, zo is Schijndel geworden zoals het nu is.
De vrees voor het vuur in de oudheid. De komst van de Romeinen en het schrift. De stinkende middeleeuwen met hun houten huizen en smalle steegjes. De Fransen met hun gevoel voor vrijheid en respect voor Napoleon. De verlichting van de Renaissance en de uitvindingen. De gevechten op zee van Jan van Amstel en de ontdekkingsreizen van andere. De hopvelden op het Brabantse land. De gouden eeuw met zijn tulpenbollen en succes. De tijd van de eerste stoommachines. De bezetting van de Nazi’s op Schijndel en de rest van Nederland. De bevrijding met veel feest, grappen en grollen.
En natuurlijk nu de tijd van de moderne mens. De tijd van auto’s computers en robots.
Ook nu is er een slechte tijd, tijd van crisis en soberheid, het verleden herhaald zich keer op keer, en treft ook Schijndel weer.
Zo zie je wat Schijndel heeft meegemaakt; feest, vreugde en liefde. Maar ook oorlog, verdriet en pijn.
Dit is allemaal geweest en gebeurd. Kijk er met een glimlach naar, net als ik. Want dan zal dit alles en herinnering blijven, overspringen van generatie op generatie. Maar onthoud ook goed dat dit alles zich zal herhalen, als een natuurlijke cyclus. Wat komt dat gaat, en wat gaat dat komt.
Ten slotte zal 700 jaar Schijndel voor ons alle glorie en trots zijn.

Geen opmerkingen:

Grow Your Own Drugs

Als je van tuinieren en zelf middeltjes maken houdt dan is dit echt iets voor je. Ik hou van de eenvoud van al de remedies. Ik vind het o...